Британски хакер беше арестуван в Испания по искане на САЩ, които го подозират в участие в разбиването на 130 акаунта на известни личности в Туитър през юли 2020 г., предадоха световните агенции, като цитират изявление на американското министерство на правосъдието.

22-годишният Джоузеф О'Конър е бил обвинен от федералните власти на САЩ за участие в кибератаката, насочена срещу акаунтите на Джо Байдън, Барак Обама, Илън Мъск и Бил Гейтс.

"Освен кибератаката срещу Туитър на 15 юли 2020 г. О'Конър е бил обвинен за хакерски действия, свързани с поемането на контрола на акаунти в ТикТок и Снапчат", както и за "онлайн тормоз на непълнолетна жертва", се казва още в изявлението на министерството.

Миналото лято социалната мрежа стана обект на особено притеснителна кибератака, предвид известността на хакнатите акаунти. В акаунтите на тези личности беше публикувано послание, призоваващо последователите им да изпращат биткойни на интернет адрес, като в замяна обещаваха да върнат сумите двойно. Според разследването хакерите са успели да получат 100 000 долара.

Туитър, чиято репутация беше сериозно засегната, обясни, че кибератаката е била насочена срещу малка група служители, като хакерите са получили техните данни чрез фишинг.

Следствието бързо отведе до трима млади хакери - 17-годишния тогава американец Греъм Кларк, 19-годишния британец Мейсън Шепърд и 22-годишната американка Нима Фазели. След като се призна за виновен, Кларк, смятан за ръководител на атаката, беше осъден през март на три години затвор.