Система за спешни предупреждения чрез текстови съобщения ще бъде изпробвана това лято в Обединеното кралство. Предупрежденията ще бъдат изпращани директно до телефоните на хората в случай на риск за живота като например наводнение или пожар, предава technews.bg.

Подобни системи съществуват и в други страни, където често се случват природни бедствия. Ако системата се докаже като успешна, тя ще бъде въведена за постоянно, съобщи BBC.

Първото изпитание ще бъде в Източен Съфолк на 25 май, когато жителите ще получат тестово предупреждение. Втори тест ще се проведе в Рединг на 15 юни. След това, при успех, системата ще бъде въведена в цяла Великобритания.

Службата на кабинета заяви, че предупредителните съобщения ще съдържат най-важната информация като какво се случва, коя е засегнатата област, какво да се прави - както и връзка към допълнителна информация. Системата ще бъде "жизненоважен инструмент, който ще ни помогне да реагираме по-добре на извънредни ситуации", казва Пени Мордонт, министър на кабинета.

Могат да се изпращат сигнали за всякакви спешни ситуации, включително тежки наводнения, пожари, индустриални инциденти и терористични атаки. Разбира се, и "извънредни ситуации за общественото здраве".

Новата система се базира на технология за клетъчно излъчване, която - според правителството - ще гарантира, че сигналите са "сигурни, безплатни за приемане и еднопосочни". Системата не използва телефонните номера на хората, а вместо това изпраща предупреждения до всички телефони в определена област.

Сигналите "не разкриват ничие местоположение и не събират никакви лични данни; те могат също да бъдат изпращани само от упълномощени правителствени и спешни потребители", поясняват от правителството.

Достъп до системата ще имат всички спешни служби в страната. Заедно с тях се предвижда да се работи и с благотворителния сектор, за да се гарантира, че "нуждите на възрастните, уязвимите, младите хора и хората с увреждания са изцяло взети под внимание".