Canon съобщи, че е разработила материал за така наречените "квантови точки" за OLED панели, при чието получаване не се използват редки земни метали. Според Nikkei Asian Review японската компания иска да намали зависимостта си от големи доставчици на редкоземни метали като Китай. Освен това е вероятно с действието си да изпревари потенциални конкуренти.

Canon заяви, че очаква да пусне технологията на пазара през следващите няколко години и да осигури стабилно производство независимо от геополитическата обстановка. Новият материал се използва за производство на квантови точки (QD) - най-малките полупроводникови частици с диаметър 1 nm.

Когато са изложени на светлина или електричество, QDs започват да светят в наситени цветове. Други QD вече се използват в първокласните OLED телевизори. Samsung например притежава технологията, но използва съединение на основата на индиев фосфид за направата на квантовите точки. Последният се добива в изключително малки количества, а основният му доставчик на световния пазар е Китай. В новия си материал Canon използва много разпространеното олово, което се добива в големи количества дори от рециклирани материали. Компанията планира да започне масово производство на съответните дисплеи в средата на 2020-те години.

Според германската Statista през 2022 г. на Китай ще се падат 59 % от световното производство на индий - около 530 тона. Тъй като много държави започнаха да пестят собствените си природни ресурси, рисковете от недостиг на доставки нарастват, включително за производството на електроника и електрически превозни средства. Според Nikkei около 70 % от оловото, произвеждано в Япония, идва от рециклирани източници, като например автомобилни батерии, а металът е сравнително евтин.

Възможно е Canon да направи революция на пазара на дисплеи - неговите квантови точки ще бъдат 100 пъти по-евтини от тези, предлагани от Samsung. Докато обикновените OLED телевизори използват цветни филтри за изобразяване на три основни цвята - червен, син и зелен, OLED телевизорите с квантови точки, буквално отпечатани върху матрицата на дисплея, осигуряват ярки цветове дори при ярка дневна светлина. Освен това, в сравнение с конвенционалните OLED дисплеи, тези варианти консумират три пъти по-малко енергия.