Американската компания Otto Aviation пази нисък профил и едва ли много са запознати с дейността ѝ. Въпреки това, благодарение на папарашки снимки широката общественост разбира за самолета Celera 500l. Неговият дизайн е напълно революционен. Формата на крилата, спецификата на витловия двигател, монтиран отзад и разположението на крилата, придават доста необичаен вид на машината.

Експертите разкриват, че е много вероятно Celera 500l да има изключително нисък разход на гориво и възможност за излитане от къси писти. По същество това би революционизирало авио транспорта.

Вижте как изглежда Celera 500l >> >> >>

Патентът на летателния апарат разкрива, че той ще има максимална скорост от 800 км/ч, а разходът му на гориво ще бъде около 10 литра на 100 километра.

Това би превърнало Celera 500l в най-икономичния самолет в историята. На фона на тази информация е логично защо Otto Aviation пази нисък профил и избягва светлините на прожекторите.

Изтекла наскоро информация разкрива, че самолетът ще се управлява от V12 двигателят RED A03, който има мощност от 500 к.с.

Към икономичният аероплан са проявили интерес и от ВВС на САЩ. Основното му предназначение ще е да завземе пазара за малки бизнес-джетове.

Заради своя дизайн Celera 500l ще предлага сходни нива на шум и комфорт, като своите много по-скъпи и лакоми реактивни конкуренти. Макар Otto Aviation да не разкриват информация относно своя проект, то се знае, че цената на новия самолет също би била доста по-достъпна от тази на останалите машини в сегмента.

Очаква се тази година да бъде осъществен първият полет на Celera 500l, а производството му да стартира през идното десетилетие.