Руската частна авиокосмическа компания Success Rockets представи леката орбитална ракета Stalker, чийто първи полет се очаква да се осъществи през 2024 година. Съобщава се, че се планира тя да се използва за извеждане на малки спътници в орбита.

"Ракетата Stalker е предназначена за извеждане на спътници с различен формат с тегло до 700 кг. в орбита до 700 км." - се съобщава в официалното изявление на компанията.

Ракетата-носител "Сталкер", чиято височина е 33 метра има диаметър 2,2 метра и може да бъде оборудвана с два вида обтекатели: със съответния диаметър от 2,2 метра и с по-голям диаметър от 3,2 метра. Стартовата маса на ракетата е 83,5 тона. Обтекателят и другите ѝ части ще бъдат изработени от въглероден композит и компанията планира да ги произвежда самостоятелно в Русия. Инженерите на Success Rockets работят по технологията за производство в продължение на 2,5 години. В резултат на това те успяват да постигнат високи показатели по отношение на издръжливостта на частите при ниски разходи за производството им.

Всяка степен на двустепенната ракета "Сталкер" е оборудвана с двигатели на течно гориво Lucky Engine-11. Първата степен е оборудвана с девет двигателя, а втората степен - с един агрегат във височинна модификация. Двигателят LE-11 е базиран на принципа на отворения цикъл и работи с керосин и течен кислород. Наземната тяга ще бъде 11,4 тона, а във височинната модификация - 13 тона. Отбелязва се, че използването на един и същ тип двигател в различни модификации на първата и втората степен на ракетата-носител ще намали значително разходите за изстрелване. Двигателят също е проектиран така, че да може да се използва многократно.

"Екипът на SR е съобразил масата на полезния товар на ракетата, вземайки предвид прогнозите на професионалната общност за развитието на пазара на космически изстрелвания в близките 5-10 години" - обяснява основателят и главен изпълнителен директор на Success Rockets Олег Мансуров.