Чешки учени откриха лаборатория, в която експериментират отглеждането на растения в екстремни условия при липса на вода, като тези съществуващи на Марс, предава Ройтерс.

Експериментът "Марсонавт" на екипа на 29-годишния Ян Лукачевич от факултета по природни науки към университета в Прага е основан на аеропониката. Този метод позволява отглеждането на растения във въздуха, без почва и с ограничено до минимум използване на вода.

Растенията се развиват хоризонтално от вертикална секция, като се складират едно върху друго, за да се пести пространство. Изследователите тестват различни режими на светлинни и температурни промени. Екипът вече успешно е отгледал синапено цвете, салати, репички, босилек и мента. Учените получиха първата си реколта по "марсианския" метод миналата седмица.

"Вкусът на продукцията ни е чудесен, тъй като тя расте в контролирана среда, в която изобилстват хранителните вещества", заяви Лукачевич.

Следващата реколта се очаква да бъде от ягоди. Най-голямото предимство на новия метод е, че той използва 95 процента по-малко вода в сравнение с традиционното отглеждане на растения. Той пести място, което успешно може да се използва в градските зони.