Четвъртият изпитателен полет на космическата система Starship на 6 юни стана един от най-важните за SpaceX, тъй като позволява на компанията бързо да продължи програмата.

Сръхтежката ракета носител Super Heavy е оборудвана с 33 авангардни двигателя Raptor, което я прави най-мощната от всички съществуващи. Тя има тяга от 74 меганютона, докато най-голямата ракета на НАСА, Space Launch System (SLS), има тяга само 39 меганютона (или едва с 20% повече от старите космически совалки). Ако SpaceX успее да реализира успешно програмата Starship, това ще създаде истинска революция в изследването на космоса, уточнява сайтът Space.com, цитиран от БТА.

Корабът за многократна употреба би бил революционен напредък в космическите полети, който най-накрая може да направи заселването на Луната и Марс с хора икономически осъществимо. Всъщност ракетата е проектирана с мисъл за Марс. Двигателите Rapto работят с течен кислород и течен метан, които могат да бъдат набавени на Червената планета.

Луната обаче вероятно ще бъде първата спирка на Starship . НАСА избра кораба за първия спускаем апарат с екипаж за своята програма за изследване на Луната "Артемида", която има за цел да създаде изследователска база в богатия на лед южен полярен регион до края на десетилетието, съобщи Асошиейтед прес.

Предвижда се Starship да се използва като модул за кацане на Луната, връщане на астронавтите в лунна орбита, а след това на Земята. Настоящата програма предвижда Starship да спусне астронавти на НАСА на Луната за първи път през септември 2026 г. за мисията "Артемида 3". НАСА е поръчала два космически кораби Starship за две мисии на астронавти за кацане на Луната. Те ще разчитат на собствена ракета и капсула на НАСА за излитане от Земята, но ще се срещнат със Starship в лунна орбита, за да се спуснат до повърхността.

Задачата на инженерите е да се уверят, че ракетата може да се използва многократно, тоест да се управлява като самолет, в който трябва само да се смени горивото. Този подход, както и способността на ракетата да извежда в орбита стотици тонове товари, радикално ще намалят разходите за космически полети.

Програмата Starship би помогнала и за развитието на друг проект на Мъск - Starlink, в който множество сателити осигуряват интернет достъп до различни области на Земята.

Основната цел на четвъртия изпитателен полет на Starship беше да оцелее при повторното влизане в атмосферата на Земята - бурната фаза, в която ракетата се разпадна при третия си опит, предаде Ройтерс. При предишните тестове ракетите или се взривиха, или се разпаднаха при връщането в атмосферата, но при всеки следващ те се представяха по-добре. При първото изстрелване през април 2023 г. ракетата се взриви минути след старта на около 40 километра над Земята, като двете степени не се разделиха. По време на следващия опит през ноември Starship достигна за първи път космоса, но скоро след това се взриви. При третия опит през март тази година ракетата показа голям напредък. Отделянето на степените стана навреме и Super Heavy достигна при връщане на 500 м от водната повърхност на Мексиканския залив, преди да се разпадне. Корабът междувременно достигна орбитална скорост и летя близо 50 минути, като накрая се поддаде на интензивното нагряване от триенето при повторното навлизане в атмосферата след неконтролируемо преобръщане, защото контролната система излезе от строя, уточниха тогава от SpaceX.

При четвъртия изпитателен полет имаше голям напредък - ракетата се спусна безопасно до водата, а корабът изглежда запази контрол. По време на изстрелването се оказа, че ускорителят на Super Heavy е задействал 32 от 33-те си двигателя Raptor, казаха от SpaceX. Корабът Starship се върна на Земята, въпреки че една от клапите му явно се е повредила от изгаряне по време на спускането. Камера показа, че нейният топлинен щит е изгорял.

"Въпреки загубата на много плочки и повредената клапа, Starship измина целия път до меко кацане в океана!", написа Илон Мъск в социалната мрежа X.

Starship ще трябва да извърши още много тестови полети, преди да е готов, но космическият кораб засега се представя добре. SpaceX планира шест изпитания на мегаракетата през 2024 г., което би означавало още четири през следващите шест месеца. SpaceX вече продава и туристически пътувания около Луната.