Cruise, дъщерно дружество на General Motors, което разработва системи за автономно шофиране, може да бъде първата компания, която тази седмица ще получи официално одобрение за стартиране на търговска автономна таксиметрова услуга в Сан Франциско. За целта те все още трябва да получат разрешение от градската управа.

Тестовите автономни автомобили отдавна са нещо обичайно в Сан Франциско. Не е изненадващо, че Cruise е близо до въвеждането на пълноценен бизнес с автономни таксита. Съобщава се, че местни групи на хора с увреждания и представители на бизнеса са подкрепили проекта. Служителите на щатската комисия препоръчаха да се одобри услугата на Cruise, като отбелязаха, че компанията прави достатъчно, за да гарантира безопасността на пътниците.

В същото време служителите на пожарната, полицията и транспорта в Сан Франциско смятат, че щатският регулатор трябва да наложи определени ограничения, преди автономните превозни средства на Cruise да бъдат използвани в търговския транспорт. Те настояват, че са необходими допълнителни разрешителни за разширяване на автопарка от автономни превозни средства, както и нова работна група, съставена от държавни и местни служители.

"Разполагането на автомобили без шофьор в много по-голям мащаб ще увеличи вероятността необичайното поведение на автопилота да доведе до сериозни наранявания или смърт" - заявяват градските власти в съобщение, изпратено до Калифорнийската комисия за комунални услуги, където тази седмица ще бъде разгледано заявлението на Cruise.

Длъжностни лица припомниха, че през април тази година обърканият автопилот на един от автомобилите е блокирал за известно време пожарна кола, която е пътувала към мястото на инцидент с включена сирена. Отбелязва се също, че са регистрирани и други инциденти с автопилота на компанията. Припомняме, че от февруари тази година Cruise предлага на жителите на Сан Франциско да участват в безплатни тестови пътувания с безпилотни автомобили през нощта, когато улиците на града не са натоварени.