Родителите, които ограничават времето на децата си пред екрана, може да им правят много голяма услуга. Ново проучване установява, че малчуганите, които прекарват много време пред таблети или смартфони, имат забавяне в развитието.

Проучването е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация по педиатрия. То е проведено в Япония и предполага, че гледането на екрани може да ограничи упражняването на двигателни умения от бебетата в ранна възраст, които те придобиват от имитирането на хората около тях.

Във въпросник на родителите на повече от 7000 анкетирани деца беше зададен прост въпрос: "На един типичен ден, колко часа позволявате на децата си да гледат телевизия, DVD, видео игри, интернет игри (включително мобилни телефони и таблети) ), и т.н.?"

След проследяване на резултатите, започващи от ранна детска възраст — което означава под една година — и завършващи на четиригодишна възраст, учените успяха да свържат повече време, прекарано в гледане на екрани, със забавяне в развитието, включително груби и фини двигателни умения, езикови способности и социални умения.

До двегодишна възраст децата, които са имали до четири часа екранно време на ден, според изследователите, са имали до три пъти по-голяма вероятност да развият забавяне в комуникацията и уменията за решаване на проблеми. Ако времето пред екрана е повече, то затрудненията са пет пъти по-срещани.

"Децата се научават да говорят, ако бъдат насърчавани да говорят и много често, ако просто гледат екрана, те нямат възможност да се упражняват да говорят", споделя д-р Джон Хътън, доцент по обща педиатрия в Медицинския център на детската болница в Синсинати.

Използването на таблети за справяне с дискомфорта - както правят много родители, когато децата им са нервни - също може да има отрицателно въздействие върху развитието на психичното здраве на малчугана.

"В по-дългосрочен план една от истинските цели е децата просто да могат да седят тихо в собствените си мисли", добави Хътън. "Когато им е позволено да скучаят малко за секунда, те се чувстват малко неудобно, но след това си казват "Добре, искам да се чувствам по-удобно". И така се случва творчеството."

Когато децата стоят твърде много пред екраните на таблета или смартфона, те стават нетърпеливи, а единствения способ за справяне със скуката им е външен.