В рамките на международната конференция "Кръгът на Дарвин" (Darwin's Circle) във Виена, Австрия, която се проведе за първи път тази година като телевизионно предаване на живо по австрийската национална телевизия (ORF III), Дейзи Джу, Вицепрезидент по уайърлес маркетинг в Huawei Technologies, изнесе реч озаглавена "5G завинаги, винаги добро за 5G" (5G for good, good for 5G).

Като част от четвъртото издание на Darwin's Circle под мотото "Как технологията може да спаси света", Дейзи Джу демонстрира как 5G не само драстично трансформира нашия свят, но и помага за изграждането на устойчив такъв. В сравнение с предишните мрежи, 5G създава напълно нови стандарти и огромни подобрения по отношение на скоростта, латентността и броя на свързванията, обясни тя.

Неочаквани възможности

Дейзи Джу напомни на публиката, че през 80-те години мобилната комуникация е била свързвана предимно с телефонни разговори. Мобилният интернет придобива значение едва с 3G и електронната търговия. Видео и онлайн игрите станаха възможни едва с 4G стандарта за мобилни комуникации. Сега търсенето на честотна лента и латентност стана по-приоритетно във времена на пандемия.

5G носи вълнуващи нови изживявания за крайните потребители. Например, ниската латентност на 5G може да даде възможност на потребителите да наблюдават пълния 360-градусов изглед на 4K видео смартфона си без забавяне. 5G също така предлага нови възможности за компании във всички отрасли. Чрез прилагане на 5G технология в областта на медицината стана възможно разработването на 5G интелигентни медицински приложения, които осигуряват важна подкрепа за овладяване на пандемията в Китай, като телемедицински консултации, дистанционно ултразвуково изследване или многофункционални медицински роботи. Такъв пример е университетската болница Джънджоу в провинция Хънан, Китай, която предоставя телеконсултация на повече от 2000 пациенти с COVID-19 в отдалечени райони по време на пандемията.

Технологиите също могат да се борят с климатичните изменения

Вече има многобройни приложения на технологията от пето поколение за индустриите. Ярък пример е пристанището в Нинбо, където порталните кранове са дигитализитани. Операторите вече не е необходимо да седят неудобно в продължение на осем часа, а могат да управляват крановете от комфорта на своя офис. В допълнение, 5G може да допринесе за внимателно използване на ресурсите. Пример от Швейцария показва, че с помощта на 5G мрежи, безпилотни летателни апарати и други устройства е създадена интелигентна работна среда, за прецизно засичане растежа на плевелите във фермите, което води до 50% намаляване на употребата на хербициди.

5G предава 50 пъти повече бита на консумиран ват от 4G и според прогнозите ще достигне 100 пъти повече от 4G. Това означава, че 5G използва много по-малко енергия от 4G. За да намали допълнително потреблението на енергия, Huawei, в сътрудничество с учени от различни области, разработи и съвместно 3-степенно решение за спестяване на енергия на ниво устройство, местоположение и мрежа, което може да намали консумацията на енергия с 15%.

Дейзи Джу подчерта също в презентацията си, че разработването на 5G е постепенен процес и все още е в начален стадий. Иновациите в технологиите, индустрията и други области на приложение ще продължат да се развиват, което ще направи 5G технологията по-мощна и допълнително ще ускори индустриалната дигитализация.

Освен Дейзи Джу, редица други известни представители от науката, политиката и индустрията взеха участие в "Кръга на Дарвин" и обсъдиха заедно как да използваме технологиите за общото благо.