SpaceX е на път да се превърне в най-успешната организация за космически полети в историята, а нейните конкуренти, включително НАСА, са направо уплашени. Причината за това са големите изгледи за успех на ракетата Starship. Тя не просто е най-мощната в историята, но и една от най-евтините. По-думите на Мъск в бъдеще цената на един полет може да е само 1 милион долара.

Politico съобщава, че ключовата характеристика на Starship на SpaceX е възможността за многократна употреба, без да харчи толкова време или пари, колкото са изисквали предишните космически кораби.

Вижте прототипът на Starship, който ще осъществи първия си орбитален полет до месец >> >> >>

Именно това е най-големият страх за останалите корпорации, които в партньорство с НАСА досега са създавали изключително скъпи ракети за еднократна употреба.

Контрастът е особено голям с държавната ракета SLS на НАСА. Тя струва стотици милиарди долари, а програмата се бави с години. За сравнение Starship е стотици, може би хиляди пъти по-евтин, разработките са в срокове, а технологията е много по-напреднала.

Двигателите на Starship работят с течен метан и могат да се използват и на други планети. Тези на SLS са на практика същите, като тези в американската совалка, дебютирала преди 40 години.

"След като надеждността на Starship бъде демонстрирана с голям брой полети, което може да се случи за няколко месеца, това ще направи всички останали ракети - морално остарели", каза за Politico авиокосмическият инженер и консултант Ранд Симбърг.

Ако SLS няма да лети повече от веднъж на няколко години, просто няма да бъде значим играч в бъдещето в космоса, особено когато се лети Starship, допълва специалистът.

По данни на Politico директорите в НАСА са силно притеснени, защото поредицата им от грешни избори може да се оказа явна.

Междувременно SpaceX вече победи доказани авио-космически гиганти, като Boeing. Благодарение на Илон Мъск НАСА има възможността да изпраща космонавти към МКС от САЩ, скъсвайки със зависимостта си от Русия.