Президентът на САЩ Джо Байдън е известен със своите гафове и странности, които някои отдават на преклонната му възраст. В интернет обаче се появи видео, на което той започва да пее "нашият американски химн", но след като казва това, запява бебешката песен Baby Shark.

Има един проблем, това не е Джо Байдън, а дийпфейк, създаден с помощта на алгоритъм, пише Асошиейтед прес.

На голям екран лесно се вижда, че устата и думите на Байдън се разминават, а видеото не е най-качествения дейпфейк, правен досега. На екран на телефон и в социалните мрeжи като TikTok тези детайли са неуловими за нетренираното око. Това само по себе си е огромно постижение за технологията, която едва сега е започнала да се усъвършенства.

В началото на този месец профил в TikTok успя да събере 7,4 милиона последователи и 34,8 милиона харесвания за рекордно бързо време. За постигането на това помогна дийпфейк на Киану Рийвс.

Дийпфейк или дълбоките фалшификати са снимки, записи или видеа на човек, които всъщност са дело на изкуствен интелект. Те могат да имитират реч и говор по начин, изглеждащ напълно реален за невъоръженото око. С дийп фейк може да се направи видео, в което Обама обявява съществуването на извънземни, Илон Мъск ви кара да си дадете данните на банковата сметка, за да ви прати пари и т.н. Вредоносния потенциал на технологията е огромен. Особено опасно е разпространението на подобни фалшификати в социални мрежи, като TikTok, където видеата обикновено са с ниска резолюция.