След атаката срещу Huawei на мушката на САЩ вероятно е и водещият в света производител на дронове DJI - още една от "флагманските" компании на китайската високотехнологична индустрия, според медийни публикации отвъд океана, предава technews.bg.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (DHS) предупреди за заплахи от страна на китайските безпилотни летателни апарати (БЛА). Твърди се, че потребителските дронове, повечето от които в САЩ носят бранда на DJI, могат да изпращат конфиденциална информация за полетите в централата на компанията в Китай, а впоследствие достъп до тези данни да получи и китайското правителство.

"Правителството на САЩ е сериозно загрижено за всеки технологичен продукт, който изпраща американски данни на територията на авторитарна държава, което позволява на разузнавателните служби на последната да имат безпрепятствен достъп до тази информация или по друг начин да злоупотребяват с такъв достъп", се казва в официално изявление на министерството, цитирано от CNN.

Ръководството на DJI, от своя страна, коментира, че сигурността е в основата на всичко, което прави компанията, и, че сигурността на нейните технологии е проверена независимо както от правителството на САЩ, така и от водещи американски компании. Според твърденията на DJI, потребителите напълно контролират какви данни събират, съхраняват и предават.

"В случаите, когато правителства и клиенти, работещи с критично важна инфраструктура, изискват допълнителна гаранция, ние им предоставяме дронове, които не предават данни в DJI или въобще в интернет, и нашите клиенти могат да включат всички предпазни мерки, които препоръчва DHS", казват от компанията.

"Всеки ден американски компании, служби за бързо реагиране и правителствени ведомства на САЩ се доверяват на DJI дронове, които помагат за спасяване на животи, повишават сигурността на работниците и поддържат жизнено важни дейности, и ние подхождаме с цялата си отговорност към този въпрос", допълват от китайския производител.

През 2017 г. DJI добави режим на поверителност за своите безпилотни апарати, който прекратява използването на интернет трафик, докато дронът лети. Това бе направено в отговор на официално писмо от американските военни, които поискаха от всички подразделения да прекратят използването на DJI дронове, заради предполагаеми проблеми в сферата на киберсигурността.

По-късно имиграционните и митнически власти на САЩ също заявиха, че DJI може да шпионира в ползва на китайското правителство - разбира се, това обвинение беше опровергано от водещия производител на дронове в света.

Според анализаторите, обвиненията на САЩ не почиват върху доказателства, но имат за цел да ударят по най-големите и успешни китайски компании. Целта на атаката е да спре възходът на китайската икономика, която от няколко десетилетия има непрестанен ръст и може да изпревари американската още през идното десетилетие.