Днес (6 юли) е крайният срок за изпращане на въпроси към астронавтите на Международната космическа станция, припомнят от Атлантическия клуб в България.

За първи път български младежи ще говорят на живо с астронавтите на 26 юли, понеделник, подчертават от организацията. Деца и ученици между 6 и 19 години могат да задават въпроси като запишат 20-секундно видео на английски език, следвайки инструкциите на www.hello-space.eu. Участниците трябва да избягват теми, свързани с религия, политика, извънземни, се уточнява в съобщението.

До 18.30 ч. на 6 юли всеки желаещ да участва може да посети Technomagicland в Sofia Tech Park, където екипът на инициативата "Ало, Космос! Говори България" ще съдейства на участниците за записване на видеото.

Видеовръзката с астронавтите се осъществява от Атлантическия клуб в България в партньорство с посолство на САЩ в София и над 30 организации, профилирани в образователни инициативи в областта на математиката, технологиите и инженерните науки (STEM), Министерство на образованието и науката, "Уолтопия".

Целта на проекта е да се разпали въображението на съвременните младежи, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд, подчертават организаторите.

Инициативата е подкрепена от българската компания "Уолтопия", вдъхновена от желанието на компанията да поощри мечтите и интереса на децата в България към науките, защото много от служителите й днес са били деца - мечтатели-астронавти, завършили след това физика, математика и инженерни науки.