На 30 юни за четвърти път ще бъде отбелязан Международният ден на астероида, предаде ТАСС.

Той беше провъзгласен с резолюция на ООН от 6 декември 2016 година и е свързан с датата на падането на Тунгуския метеорит през 1908 година. Инициативата за учредяването на Деня на астероида принадлежи на астрофизика и китарист на група "Куин" Брайън Мей и на американските астронавти Едуард Лу и Ръсел Швeйкарт. Те получиха подкрепата на Асоциацията на изследователите на космоса и на Комитета на ООН по използването на космическото пространство за мирни цели.

За пръв път този ден се отбелязва през 2017 година. Тогава из цял свят се организират научнопопулярни и образователни мероприятия в природонаучни музеи и планетариуми. Бяха организирани екскурзии до тематични изложби и лекции за космическото пространство, планетите и астероидите.

Тунгуският метеорит пада на 30 юни 1908 година на територията на Руската империя в Сибир. Мощността на произведения взрив е била между 40 и 50 мегатона в тротилов еквивалент. Взривната вълна поваля дървета на площ от 2000 квадратни километра. И до ден днешен не е изяснена истинската причина за взрива.