Между 800 и 1500 компании по целия свят са били засегнати от атаката с рансъмуеър (кибератаки, блокиращи достъпа до компютърни системи с искане на откуп), насочена основно към американската ИТ фирма "Касея". Това съобщи главният й изпълнителен директор Фред Вокола, цитиран от Ройтерс.

Трудно е да се оценят точните последици на кибератаката, извършена в края на миналата седмица, тъй като засегнатите са основно клиенти на клиенти на "Касея", посочи Вокола.

"Касея" е софтуерна компания, която осигурява софтуерни инструменти за ИТ аутсорсинг фирми, които обикновено предлагат услугите си на компании, твърде малки или с твърде ограничени ресурси, за да имат собствен ИТ отдел.

Един от тези инструменти беше хакнат в петък, което даде възможност на киберпрестъпниците да парализират стотици компании на всички континенти. Макар повечето засегнати да са малки бизнеси като зъболекарски кабинети или счетоводни кантори, атаката бе усетена по-силно в Швеция. Стотици супермаркети в скандинавската страна трябваше да затворят, тъй като касовите им апарати отказаха. В Нова Зеландия пък училища и детски градини останаха без интернет.

Хакерите, които поеха отговорност за атаката, поискаха откуп от 70 млн. долара, за да възстановят всички засегнати данни. Все пак те намекнаха, че са склонни на по-малка сума в частни разговори с експерт по кибер сигурността и Ройтерс.

Вокола отказа да съобщи дали е готов да приеме офертата на хакерите.