Ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин обяви в интервю за "РБК", че разследването как се е появила дупката на скачения за МКС руски космически кораб "Союз МС-09" ще бъде завършено съвсем скоро - до няколко седмици, пише "Известия".

Според Рогозин след като в близките седмици разследването приключи, тесен кръг от членове на комисията на Роскосмос ще запознае с цялата информация по случая, след което резултатите от проучването ще бъдат съобщени на ръководството на страната.

Рогозин отбеляза, че американската страна също се интересува доста от резултатите от свършената работа. По този повод ръководителят на Роскосмос заявил, че "има време за всичко", с което намеква, че разкриването на данните пред американците не е с приоритет.

Дупката в борда на "Союз"

Снимка: NASA

Както отбеляза ръководителят на държавната корпорация, следователите разполагат с всички необходими доказателства за установяване на причините за инцидента.

"На 20 декември корабът "Союз МС-9"се върна на Земята. Аз контролирах операцията за изваждане на контейнера с материалите, които нашите космонавти Кононенко и Прокопиев добиха, извършвайки високорискова операция в открития космос. Сега експерти работят със съдържанието на този контейнер", разясни Рогозин.

Взетите материали от отворената малка дупка в космическия кораб и неговата външна обвивка ще покажат дали пробиването ѝ е станало от вън или от вътре.

На 30 август на МКС възникна извънредна ситуация поради изтичане на въздух. Установено бе, че течът идва от страничното отделение на съединения с космическата станция руския космически кораб "Союз МС-09". Там бе открита малка дупка с диаметър от около 2 мм.

Бяха изнесени няколко версии за появата на дупката. Според една от тях, тя е пробита от американски астронавти. Друга версия твърди, че е възможно дупката да се е появила в резултат на умишлена или неумишлена грешка при изграждането на кораба. Според запознати вариантът дупката да е направена от микро метеорит също не е за изключване, макар че данните показват, че тази версия е малко вероятна.