"Некстер Системс" е високотехнологична френска компания, която е сред водещите световни производители на въоръжение, бойна техника и различни системи за въоръжените сили. От 2015 година тя е част от консорциума KNDS, който е създаден от правителствата на Франция и Германия за разработване на бъдещия Европейски основен боен танк.

"Некстер Системс" е сред желаещите за участие в проекта за модернизация на Сухопътните войски на България. През настоящата година компанията участва на изложението "Хемус- 2018" и демонстрира през юни на полигон "Тюлбето" край Казанлък бойните машини VBCI 8х8 и "TITUS" 6х6.

И двете машини въплъщават в себе си най-новите технологии и тенденции в развитието на сухопътните сили, като при тяхната разработка са отчетени опитът от реални мисии и операции и вижданията на армиите на НАТО и ЕС.

На полигон "Тюлбето" бяха показани възможностите на машините VBCI 8х8 с 40 мм CTAS оръдие и "TITUS" 6х6, която е с иновативно шаси, производство на чешката "ТАТРА".

Машината VBCI, преминала изпитания в реални бойни действия и широко използвана във Френската армия, демонстрира изключителна маневреност и мощ. С 40 мм CTAS оръдие бяха поразени различни стоманени и бетонови цели при стрелба от място или в движение. Участниците в демонстрациите бяха свидетели на това, как може да се пробие 72 мм броня, разположена под ъгъл 60°, което е еквивалентно на защитата на последните модели бойни бронирани машини.

"TITUS" показа високите си качества при офроуд терени. Тя може да се използва за различни мисии и е значително по-евтина и лесна за поддръжка от други аналози. Като резултат от конструктивните си особености, машината е много подходяща както за планински терени, така и в градска среда, което я прави изключително добра при използване в бойни действия и за поддръжка, но също и за Силите за специални операции, в подкрепа на операции по охрана на границите, антитерористични дейности или за подпомагане на полицейски операции срещу трафиканти и други.

И двете демонстрирани платформи съчетават огромна мощ и маневреност, което ги прави пригодни за използване на различни терени. Най-важното и при двете машини е сигурността на бойците. И двете са сертифицирани за най-висока степен на защита.

Фирма "Некстер Системс" залага на успешно партньорство с български фирми, ако бъде избрана за изпълнител на проекта за модернизация на Сухопътните войски. Вече са проведени редица срещи с Министерството на отбраната и българската индустрия и има ясен план как да се интегрират българските предприятия не само в производството и поддръжката на машините, на отделни части и компоненти, но и да се мисли за съвместно излизане на външни пазари. Фирмата ще предложи и концепция за поддържането на машините през целия им жизнен цикъл, който е поне 30-40 години.

Демонстрация на маневреност и стрелба от полигон "Тюлбето" Казанлък може да гледате ТУК.

(Платена публикация)