Автоматизацията ни убива, предупреждава режисьорът Михаил Поздоровкин в новия си документален филм "Истината за роботите убийци", чиято световна премиера ще се състои утре в рамките на кинофестивала в Торонто, съобщи Франс прес.

Филмът сякаш предвещава какво бъдеще очаква киноиндустрията. Режисьорът с руски произход заяви, че се поинтересувал от начина, по които технологиите влияят върху човека и "как автоматизацията ни трансформира".

Лентата изследва законите на роботиката, които Айзък Азимов формулира в своя новела, публикувана през 1942 г. Според тях машините не трябва да вредят на хората.

Филмът представя гледните точки на инженери, журналисти, философи и на самия Азимов чрез архивни кадри.

Припомнят се редица смъртоносни инциденти, предизвикани през последните няколко години от все по-автономни технологии, като например в завод на "Фолксваген" в Германия или с полуавтономни коли "Тесла" в САЩ. Споменава се също за полицията в Далас, която през 2016 г. реши за пръв път да изпрати пренасящ бомба робот, за да ликвидира убиец, който е убил няколко полицаи.

Тези случаи повдигат много въпроси, но според Поздоровкин е ясно, че автоматизацията "убива" работни места, като прави умовете ни лениви и намалява взаимоотношенията ни.