Властите на Москва прилагат иновативен начин за съблюдаване на противоепидемичните мерки от строителните работници в района на руската столица. Безпилотни летателни апарати (дронове) ще им напомнят да носят предпазни маски, предава technews.bg.

Дроновете ще летят над строителни площадки и ще предупреждават за необходимостта от спазване на режима за носене на маски и социална дистанция, съобщават за РБК от Държавната служба за строителен надзор на Московска област.

"Районът на действие на коптерите е целият регион на Москва. Полетите се извършват ежедневно", казват от министерството. Към днешна дата безпилотни апарати вече са прелетели над около 70% от строителните площадки край Москва.

"На първо място, прелитанията се правят на строителни площадки с нисък индекс на Covid безопасност. Прелитанията ще продължат, докато епидемиологичната обстановка се стабилизира", уточняват от Държавния орган за строителен надзор.

В същото време самите прелитания са малко, казват от ведомството. Това се дължи на факта, че коптерите трябва да се използват и за други задачи, например идентифициране на неоторизирани сгради в района на Москва.

На 23 юни Московска област регистрира рекорд по брой нови коронавирусни инфекции. През деня в региона са открити 2323 случая, като за първи път при новата вълна броят на инфекциите в областта надхвърля 2 хиляди души. Този брой е с почти една четвърт по-голям, в сравнение с 22 юни, когато бяха регистрирани 1871 случая на заболяването.

Областният управител Андрей Воробьов казва, че регионалните власти могат да въведат допълнителни ограничения, ако броят на Covid инфекциите продължи да расте.