Компанията Zero Petroleum ще доставя синтетично гориво на първата в света лицензирана авиокомпания за превоз на товари с дронове - българската Dronamics, съобщиха от нашата компания, цитирани от БТА.

Партньорството има за цел да подпомогне придвижването на дроновете на Dronamics с гориво с нулеви емисии, приближавайки компанията една стъпка по-близо до целта си да осигури устойчиви доставки на същия ден.

Горивото ZERO SynAVGAS на Zero Petroleum ще бъде използвано в дрона Black Swan (черен лебед, бел. р) на Dronamics, осигурявайки въглероднa неутралност Дронът, който може да пренася 350 килограма полезен товар на разстояния до 2500 км, се задвижва от витлов двигател ROTAX, предоставен от CFS Aeroproducts.

Dronamics в момента работи с консорциум във Великобритания за изграждане на мрежа от дронове за медицински доставки за NHS (Здравната служба във Обединеното кралство).

Самолетът с фиксирани крила на Dronamics е с дължина 8 м и размах на крилата 16 м и може да излита и каца от неасфалтирани писти с дължина до 400 метра. Той може да лети на височина до 22 000 фута и със скорост до 125 мили в час и е проектиран да запълни липсващо звено във въздушния превоз на товари, осигурявайки доставки в един и същи ден дори до най-отдалечените райони на света, пише в съобщението.

Акциите на  Dronamics Capital се търгуват на фондовата борса като сега се продават за 2,96 лева едната.