Джак Дорси заяви, че се притеснява за бъдещето на човечеството. По думите му развитието на виртуалната реалност може да ни превърне в глупави консуматори, в "хората-тулупи" от филма WALL-E. Там човечеството е сведено до най-пасивната си форма на стимулиран мързел.

"Това е бъдещето, към което се движим. С липсата на движение и левитиращи столове, с храненето от сламки и забавлението 24/7", каза той пред YouTube канала Breaking Points.

Дорси отправи критиките си, след като беше попитан за наскоро обявения VR шлем Vision Pro на Apple.

"Виждате, че като че ли целият свят се е насочил в тази посока и искам да вярвам, че има различен отговор", каза той, твърдейки, че трябва да имаме прям и честен разговор за вредите от "твърде много технологии".

Коментарите на Дорси са особено интересни, като се има предвид как Apple избра да покаже своите слушалки Vision Pro по време на съобщение миналата седмица.

В своите маркетингови материали компанията показа хора, носещи слушалките, често седнали сами, далеч от начина, по който конкурентите на Apple са избрали да покажат социалния компонент на своя хардуер.

Що се отнася до това как ще се развие всичко, бившият главен изпълнителен директор на Twitter каза, че трябва "просто да четем научна фантастика" като "Снежна катастрофа" от Нийл Стивънсън или "Ready Player One" на Ърнест Клайн, тъй като "те всъщност са авторите на пътната карта".

Думата "метавселена" е измислена от Нийл Стивънсън в неговия научнофантастичен роман от 1992 г. "Снежна катастрофа".

В книгата главният герой използва метавселената като начин за бягство от дистопичната реалност, в която живее. Жилището му е мизерна стая с размери 5 на 6 метра, правителството е заменено от корумпирани корпорации, а демокрацията се е превърнала в блед спомен от миналото. Това обаче няма значение, когато от реалността може да се избяга в масивния виртуален свят - метавселена.

Идеята е доразвита в "Ready Player One" или "Играч първи, приготви се". Книгата отново проследява свят на ръба на социалния и икономически колапс. Виртуалната реалност отново предлага "спасение" за мнозинството от човешкото население.

И в двете книги, виртуалната реалност е по-скоро "опиум за масите", който да продължи и усили контрола на истинските господари на реалността. Въпреки това Дорси не е пълен песимист и смята, че AR и VR технологиите може да имат и положително въздействие. Интервюто засяга и други интересни теми, като регулацията на изкуствения интелект.