Джеймс Камерън е колкото бележит филмов режисьор, толкова и опитен океански изследовател. В интервю за The Guardian канадският режисьор изрази подкрепа за добива на ресурси от океанското дъно. Той го определи като по-малкото зло в сравнение с добива на сушата.

Камерън се противопоставя рязко на еколози и учени, които твърдят, че добивът на тези дълбочини може да изкорени цели екосистеми.

Според Камерът обаче това е по-добра алтернатива от изкореняването на цели екосистеми на сушата или в тропическите гори.

"Като убеден природозащитник, мисля, че тук става дума за относителността на погрешното", каза Камерън в интервюто. "Да го направим в бездната на морското дъно, където има много по-малко организми е по-малката злина".

"Виждал съм страшно много морско дъно", каза Камерън в интервюто. "И въпреки че има някои невероятни същества, те са склонни да се групират в малки местообитания. Това, което ще видите на океанското дъно, са мили, мили и мили от нищо друго освен глина."

Оказва се, че на морското дъно може да се открият запаси от кобалт и други ценни за съвременната икономика ресурси. Еколозите обаче се противопоставят на това, изтъквайки, че океанското дъно е толкова слабо проучено, че може да е дом на хиляди неоткрити видове. Възможно е част от тях да са ключови за екосистемата и неумишленото им избиване да доведе до сериозен проблем.