Две руски компании пускат на пазара компютър от типа "всичко в едно", базиран на ARMv8 процесор Baikal-M - също руска разработка - и собствена операционна система "Алт Работна станция". Моноблок компютърът се позиционира за използване като универсален РС за дома, офиса и класната стая, предава technews.bg.

"Еделвайс" е дело на едноименната компания за електроника и нейния партньор Базалт СПО, който разработва операционни системи за семейство Алт. Според създателите на компютъра, сензорният "всичко в едно" РС ще осигури "надеждна, модерна, високо-функционална и най-важното технологично независима ИТ инфраструктура в офиси и класни стаи".

Хардуерът е поектиран изцяло от специалисти на Еделвайс. Процесорът Baikal-M включва четири клъстера с по две ядра ARM Cortex-A57, работещи на тактова честота 1,5 GHz. Системата може да бъде конфигурирана с до 64 GB оперативна памет DDR4-2400. За сторидж е предвиден M.2 слот с интерфейс PCIe 3.0 x4 и два порта SATA 3.0 6Gb/s. Още един слот PCIe 3.0 x8 осигурява възможности за разширение.

Компютърните компоненти са поместени в един блок заедно с 23,8-инчовия IPS дисплей с резолюция 1920×1080 пиксела. Налични са Gigabit Ethernet мрежов порт, USB 3.0, USB 2.0 и PS/2 портове, оптичен S/PDIF интерфейс, HDMI видеоизход и аналогови аудиоконектори, както и уеб камера със стерео микрофон. Камерата се прибира, за да не позволи скрито видеонаблюдение. Еделвайс има размери 538х323х71 мм и тежи 7,1 кг.

Операционната система "Алт Работна станция" е включена в Единния регистър на руските компютърни програми и бази данни. Тя е съвместима с голям брой приложни програми от регистъра, вкл. CryptoPro CSP, Dr.Web, PostgresPro и DirectumRX. Създателите на компютъра отбелязват, че списъкът на съвместимите програми непрекъснато се разширява, което прави възможно използването на новия компютър в организации с най-различни дейности.

Дистрибуциите на Алт платформата за всички архитектури са достъпни за сваляне и ползване безплатно от обикновените потребители, т.е. системата може да се тества на домашни компютри и след това да се внедри в бизнеса или образованието.

Цената на моноблока Еделвайс не е обявена на сайта на компанията. Потенциалните купувачи могат да изпратят поръчка за компютъра по електронната поща.