MareNostrum 4 е 25-тият най-мощен суперкомпютър в света, като той се намира в кампуса на Политехническият Университет на Каталуния. Малцина обаче предполагат, къде е разположена машината, която преди няколко години бе описана, като "най-интересният суперкомпютър", заради голямото количество разнообразни задачи, с които може да се справя.

В Барселона има множество стари католически храмове, но зад вратите на този в Политехническият Университет на Каталуния няма да откриете свещеник, а именно MareNostrum 4.

Вижте как изглежда "църковният суперкомпютър" >> >> >>

Суперкомпютърът е поставен в стъклена клетка, която позволява температурата му да бъде регулирана по-лесно, както и праховото замърсяване да бъде сведено до минимум.

Джема Маспох, завеждащ отдел комуникации на суперкомпютърният център, разказва, че църквата е започнала да се използва за светски  цели още от 70-те години на миналия век, когато католиците са се отказали нея. Мнозина от инженерите, работещи в бившата църква са доволни, че красивата сграда е намерила ново призвание, което не само ѝ позволява да продължи да съществува, но и да помага може би повече от преди на човечеството.

Когато машината е закупена, тя е способна да прави 42.35 трилиона операции за секунда, но възможностите й се подобряват всяка година. През 2017 година е достигнат пикът на изчислителната мощ - 11 квадрилиона операции за секунда.

Разположеният в изоставената църква суперкомпютър тежи 44.5 тона, което е довело до допълнително заздравяване на основите и земята под храма. MareNostrum 4 струва над 40 милиона долара, но напълно в духа на свободната Барселона, всеки научен екип може да се възползва от възможностите му без да плаща нищо.

До сега суперкомпютърът е осъществявал проекти свързани с климатично моделиране, астрофизика, ДНК изследвания и много други.