Днес напрежението между Северна и Южна Корея е значително по-ниско спрямо предходни години. Голяма заслуга за това има либералния президент на Република Корея, Мун Дже-Ин. Той проведе няколко срещи със севернокорейския си колега Ким Чен Ун и допринесе за историческата първа среща между лидерите на САЩ и Северна Корея.

Въпреки намаленото напрежение, ние решихме да ви представим любопитно сравнение между най-способните бронирани машини на Пхенян и Сеул.

Танковете на Северна и Южна Корея едва ли ще са основното оръжие в една евентуална война, която би се водила с балистични ракети, артилерия и самолетни удари. Въпреки това завземането и навлизането в територията на противниковата страна няма как да се осъществи без тях - бронираните бойни машини запазват значението си дори и днес.

Вижте как изглеждат най-добрите танкове на Северна и Южна Корея >> >> >>

Pokpung-ho

Pokpung-ho

Снимка: Wikimedia

Отношенията между Пхенян и останалите държави винаги са били една идея по-сложни. В следствие на това дори СССР решава да не продава новите си оръжия на Северна Корея. Разпадът на Съветския Съюз обаче предоставя значителна възможност за КНДР. Пхенян успява да се сдобие с танкове Т-72, предназначени за нарязване на скрап. Чрез обратно инженерство специалистите на Пхенян се сдобиват с ключовите технологии на съветския танк. Междувременно агентите на Северна Корея успели да се сдобият и с елементи от унищожени в Афганистан танкове Т-80. Първата война в Ирак и масовото унищожение на Т-72 от силите на САЩ също се оказали важен урок за севернокорейците.

Въпреки намалените си средства през 2010 дебютирал танкът Pokpung-ho. Той съчетавал в едно опитът и най-добрите технологии, налични в затворената и изолирана държава. Специално внимание е обърнато на защитата. Бронята е реактивна, а куполът е изграден от слоеве метал и композитни елементи.

Шасито наподобява това на Т-62, като е също разполага с допълнителна защита. Двигателят има мощност от 1500 конски сили, което прави танка доста мобилен. Замисълът на севернокорейците е, че Pokpung-ho ще трябва да се бие предимно в планински терени, където маневрите са от значение.

За разработката на системите за контрол на огъня КНДР е получила помощ от Иран. Налични са лазерен мерач, инфрачервени сензори, а общата окомплектовка превъзхожда тази на стандартния Т-72.

Що се отнася до въоръжението, то най-новата версия на Pokpung-ho разполага с гладкоцевно 125-мм оръдие, 14.5 мм зенитна картечница, възможност за изстрелване на противотанкови ракети, устройства за изстрелване на ракети земя-въздух, както и автоматичен гранатомет.

Теглото на Pokpung-ho е 44 тона, а максималната му скорост по асфалт е 60 км/ч. Към днешна дата Северна Корея разполага с поне 500 бройки от своя на-мощен танк. Анализаторите го сравняват по сила с иранския Karrar, украинския Т-64БМ "Булат" и дори с последните руски модернизации на Т-72.

K2 Black Panther

K2 Black Panther

Снимка: Wikimedia

Това е един от най-новите, добри и скъпи танкове в света.Подобно на КНДР, Южна Корея решава да заложи на развити единствено в страната технологии. Докато проблемът на Пхенян е, че не може да получи лицензи, то Сеул се старае да избегне употребата им, за да може да продава своя танк безпроблемно по целия свят.

Докато Северна Корея използва стари съветски танкове за основа на своя проект, специалистите от Сеул се насочват към най-добрите немски бронирани машини, от които доразвиват двигателя. Всъщност първата партида от 100 танка K2 Black Panther е с немски дизелов агрегат, докато следващите бройки разчитат на изцяло корейски мотори. Мощността е 1500 конски сили.

Оръдието е 120-милиметрово гладкоцевно и е разработено от нулата от Hyundai. Отчетен е опитът на Германия и Франция при създаването на специфични елементи, като системата за зареждане на снаряди. Като помощни оръжия са монтирани две картечници с калибър 12.7 мм и 7.62 мм.

K2 Black Panther разполага не само с композитна и динамична броня, но има и активна защита, която засича летящи към танка ракети или реактивни снаряди и ги унищожава. Това увеличава шансовете за оцеляване на бойната машина.

Теглото на танка е 60 тона, а максималната скорост е 70 км/ч. По мнението на експертите, танкът се превъзхожда американския М1 Abrams, руския Т-90 и по-старите модификации на Leopard-2. Южна Корея разполага с общо 260 бройки от своя най-модерен танк.