Eдна пета от влечугите по света са застрашени от изчезване, предаде Асошиейтед прес, като цитира нова подробна оценка на хиляди видове.

Констатациите са публикувани в списание "Нейчър".

От 10 196 анализирани вида влечуги, 21 процента са класифицирани като "застрашени", "критично застрашени" или "уязвими", включително емблематичните за Южна и Югоизточна Азия качулати змии.

"Този труд е много сериозно постижение, като добавя към нашите познания още информация къде са застрашените видове и къде трябва да работим, за да ги защитим", каза екологът от университета "Дюк" Стюарт Пим, който не е участвал в проучването.

Подобни оценки бяха направени на бозайници, птици и земноводни, давайки насоки на властите за това как да се очертаят границите на националните паркове и да се разпределят екологичните фондове.

Работата върху изследването на влечугите, в което са участвали са почти 1000 учени и 52-ма съавтори, започва през 2005 г. Реализацията на проекта се забавя заради предизвикателства при финансирането, разказва съавторът Брус Йънг, който е зоолог в научната организация с нестопанска цел "НейчърСърв".

"Вниманието е фокусирано много повече върху по-космати, пернати видове гръбначни животни с цел опазването им", обяснява той. Йънг подчертава, че влечугите също са очарователни и от съществено значение за екосистемите.

Галапагоската морска игуана, единственият гущер в света, адаптирал се към морския живот, е класифицирана като "уязвим" вид, каза съавторът Блеър Хеджис, който е биолог. На този вид влечуги са били необходими пет милиона години, за да се адаптира към търсенето на храна в морето, каза той. Специалистът се опасява "колко еволюционна история може да бъде загубена, ако този единствен вид изчезне".

Шест от видовете морски костенурки в света са застрашени. Седмият вероятно също е в беда, но учените нямат данни, за да направят класификация.

В световен мащаб най-голямата заплаха за влечугите е унищожаването на местообитанията им. Ловът, инвазивните видове и климатичните промени също създават рискове, каза съавторът Нийл Кокс, мениджър в отдела за оценка на биоразнообразието на Международния съюз за опазване на природата.

Влечугите, които живеят в горски райони е по-вероятно да бъдат застрашени от изчезване, отколкото обитателите на пустинята. Това в известна степен се дължи на факта, че горите са обект пред по-голямо унищожение от хората, установи проучването.