Европейската космическа агенция (ЕКА) променя начина си на работа, за да удържи позициите си в космоса, съобщи АФП, цитирана от БТА. Европа е изправена пред засилваща се международна конкуренция.

Европейската космическа агенция вече няма да администрира директно някои космически програми, дори ако това означава промяна на традиционните й функции.

САЩ, Китай и Индия започнаха лунна надпревара, а междувременно се очаква космическият отрасъл да увеличи приходите си с повече от 100 процента, така че да станат 1000 млрд. евро до 2040 г. Не трябва да се забравя и кризата с ракетите носители, която възпрепятства достъпа до космоса. Европа трябва да реагира.

След преговорите в Севиля 22-те държави членове на ЕКА стигнаха до съгласие да направят решителна промяна, съобщи френският министър на икономиката, финансите, промишления и дигиталния суверенитет Брюно Льо Мер.

Новият модел на работа е подобен на този, по който работи НАСА от много години. ЕКА ще организира "конкурс" между индустриалните компании за разработване на товарен космически кораб. Целта е да бъдат намалени разходите, а ЕКА да бъде клиент. Бъдещите програми за разработка на ракети също ще бъдат обект на конкуренция между компаниите. Най-напред ще бъдат засегнати малките ракети носители. ЕКА предвижда да отпусне 150 млн. евро за разработката на ракети от страна на компаниите и заплащане на услугите на тези ракети.

Урокът "Ариана 6" е научен. До "Ариана 5" става въпрос за ракета носител, разработена от агенция, докато компаниите са само подизпълнители. Сега се възприема обратният подход - да се плаща за услуга, предоставяна и разработвана от компаниите. Проблемът с "Ариана 6" е, че заема най-лошото и от двата модела, се казва в анализ на експерти.

На срещата в Севиля държавите членове на ЕКА трябваше да решат дали да субсидират ракетата с 340 млн. евро за осигуряване на нейната конкурентоспособност в сравнение със "Спейс Екс". "СпейсЕкс" обаче също е субсидиран от американското правителство, което плаща много повече за полети в сравнение с другите клиенти на компанията, каза Филип Батист, президент на Френската космическа агенция.

Проблемите пред ЕКА са свързани най-вече с регламента, предвиждащ инвестициите на всяка държава да водят до еквивалентни ползи за нейните компании. Този регламент на възвръщаемост е критикуван заради това, че възпрепятства компаниите да разработват възможно най-ефикасните проекти, каза пред АФП Пиер Лионе, директор на асоциацията "Юроспейс" (Eurospace), представляваща европейската космическа индустрия.

В началото на годината френската технологична група "Сафран", която заедно с "Еърбъс" притежава космическата компания "Ариана Груп" (ArianeGroup), конструираща "Ариана 6", критикува "задължителните партньори" сред 600-те си доставчици. Целият натиск на пазара е върху "Ариана Груп", докато доставчиците по веригата са защитени, каза Оливие Андриес, главен изпълнителен директор на "Сафран".

Ние сме в нова ситуация с комерсиализация на космоса и затова ЕКА дискутира с държавите членове една нова стъпка в регламента на възвръщаемост, каза Джоузеф Ашбахер, генерален директор на ЕКА.

Ще се премине към система на справедливи вноски, която вече работи при някои специфични програми на ЕКА, каза Пиер Лионе.

Към настоящия момент всяка държава член очакваше възвръщаемост заради финансовото си участие. В бъдеще инвестицията на всяка държава би трябвало да се решава въз основа на оценката в спечелилия проект, каза Лионе.

Държава, която е решила да участва в програма на ЕКА, няма да знае предварително колко ще й струва това, добави Лионе. "Още сме далече от решението за дефиниране на разпределението на финансирането."