Членове на екипаж на един от американските танкове М1 Abrams оцениха най-новия руски танк Т-14 "Армата".

Амеркинаците нарекоха платформата "Армата" ефективна, отбелязвайки защитата на танковия екипаж, пише издание Business Insider, цитирано от Russia Beyond.

Вижте как изглежда Т-14 "Армата" >> >> >>

Танкистите обаче отправиха критики към автоматичната система за зареждане на танка, като я нарекоха непрактична и заявиха, че ръчното зареждане на снарядите, каквото виждаме при американските Abrams, има някои преимущества.

Освен това, по мнението на военните, сложността на напълно автоматизирания купол на Т-14 може да подведе екипажа по време на битка.

Вижте кой е най-добрият немски танк >> >> >>

Основният боен танк Т-14 "Армата" е единственият в света танк от трето следвоенно поколение. Снабден е със 125-мм гладкоцевно оръдие 2А82 (с възможност за инсталация на 152-мм 1А83) с дистанционно напълно дигитализирано управление.

Изолираната бронирана капсула за екипажа, намираща се зад мощна броня, дава възможност на танкистите да оцелеят дори в случай на пряк удар в купола и изгаряне на боекомплекта.

Бойната машина е способна да издържи всяко попадение от болшинството съвременни и перспективни типове противотанкови снаряди и ракети.

Вижте кои са най-модерните танкове в света >> >> >>

От своя страна М1 Abrams е основен боен танк на САЩ, който се произвежда серийно от 1980 година. Той е на въоръжение в армията и морската пехота на САЩ, Австралия, Египет и Мароко, както и в редица близкоизточни държави.

Недостатъци на танка, според експертите, са неголямата дебелина на корпусната броня, както и отсъствието на автоматично зареждане, но и стойността на самата машина.