Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (FAA) одобри окончателната оценка за въздействието върху околната среда на предложената програма на компания SpaceX за космическия кораб Starship и ракетата Super Heavy в Бока Чика, Тексас, след като изиска повече от 75 условия, предаде Ройтерс.

Вижте как изглежда Starship на стартовата площадка >> >> >>

Управлението публикува констатация за "липса на значително въздействие", но постави някои ограничения върху изстрелванията и изиска мерки за ограничаване на въздействието върху околната среда, премахвайки препятствието пред програмата.

Скоро след решението на FAA от SpaceX написаха в Туитър: "Една стъпка по-близо до първия орбитален тестов полет на Starship.

От FAA отбелязаха, че завършването на екологичния преглед не гарантира издаване на лиценз за управление на превозно средство. Това зависи от спазването на изискванията на управлението за безопасност, риск и финансова отговорност.

Според оценката на Федералното управление за гражданска авиация на САЩ изстрелвания няма да бъдат разрешени на 18 определени празника и са ограничени до не повече от пет уикенда годишно. Оттам също така изискват постоянно наблюдение на растителността и дивата природа, предварително уведомяване на околните общности за потенциалния шум от двигателите и звуковите удари от изстрелванията, регулиране на осветлението на стартовия комплекс, за да се сведе до минимум въздействието върху дивата природа.

Основателят на SpaceX Илон Мъск през февруари изрази "силната си увереност", че новият му кораб Starship, предназначен за пътувания до Луната и Марс, ще достигне околоземна орбита за първи път тази година.

Дори в "най-лошия случай", при който се изисква пълна декларация за въздействието върху околната среда или има опасност съдебни спорове по въпроса да се проточат, Мъск каза, че SpaceX има резервен план.

Компанията ще прехвърли цялата си програма Starship в космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида, където SpaceX получи необходимото екологично одобрение, допълва Илон Мъск.

По-рано беше съобщено, че НАСА иска от SpaceX да гарантира, че планът й за изстрелване на ракетата от следващо поколение от Флорида няма да изложи на риск близката стартова инфраструктура, която е от решаващо значение за Международната космическа станция (МКС).