Източването на данни от системата на НАП показва, че на софтуерните специалисти трябва да се преподава и етика. Това коментира по БНР Елиза Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и преподавател във Факултета по математика.

Университетът вчера беше домакин на форум за киберсигурност, в който се включиха 250 участници от 15 държави: инженери от индустрията, учени от академичните среди и студенти. Те обсъждаха качеството, надеждността и сигурността на софтуера.

"Вероятно направеното не изисква безкрайно големи умения от така описаното до момента. Добре е наистина да има максимална защита, особено когато имаме такива големи обеми от лични данни. Всички колеги, които се занимават със софтуер, трябва винаги да мислят за последиците от това, което правят", отбеляза Елиза Стефанова, чийто данни също са в масивите, изтекли от НАП.

Проф. Ерик Уонг от Университета в Далас, директор на център за тестване на софтуер, сподели, че качеството на софтуера е важно за сигурността.

След като научил за теча на лични данни от Приходната агенция и че не са направени тестове за уязвимост, проф. Ерик Уонг каза:

"5-6% от брутния вътрешен продукт се губят заради качеството на софтуера. Това означава, че заплахите се виждат в липсата на сигурност при определени приложения на софтуера например в банковата сфера или транспорта. Некачественият софтуер може да доведе до засягане на милиони животи и финансови щети".