Учени от Испания и Португалия са открили няколко екзопланети в системата на звезда, намираща се на около 35 светлинни години от нас. Небесните тела са скалисти и на едно от тях има добри условия за наличие на живот.

Откритието поставя началото на нов етап не само в търсенето на потенциално обитаеми светове, но и на скалисти екзопланети като Земята, Марс и Венера. "Възможно е да има атмосфера на тази екзопланета, която да защитава и поддържа живота" - съобщава астрофизикът Мария Роза Сапатеро Осорио от Центъра за астробиология в Испания.

Звездата L 98-59 е открита през 2019 г. с помощта на космическия телескоп TESS. С негова помощ се установява и че около нея обикалят няколко планети.

Наскоро екип от астрономи, ръководен от Оливие Деманджон от Университета в Порто, използва телескопа на Европейската южна обсерватория, за да измери радиалната скорост на звездата. Екипът потвърждава, че вътрешната екзопланета L 98-59 b е около два пъти по-лека от Венера и вероятно е скалиста.

Тя е най-малката от групата и единствената, за която учените подозират, че може да има океани. За съжаление обаче L 98-59 b е твърде малка, за да може да се анализира химическия състав на атмосферата й.

Екипът обаче предполага въз основа на данните за нейната маса, че тя съдържа вода. А от разстоянието до звездата се предполага, че водата е топла, но не гореща. Учените се надяват, че космическият телескоп "Джеймс Уеб" на Американската космическа агенция NASA ще им позволи да надникнат по-отблизо и да разберат дали на планетата има живот.