Работниците в 15 завода на Ford по целия свят ще получат екзоскелети, за да извършват по-лесно някои специфични операции по сглобяване на автомобилите, съобщи Engadget, позовавайки се на източници от компанията.

Eкзоскелетите EksoVests, произведени от компанията Ekso Bionics, са предназначени основно за работници, които през по-голямата част от деня са принудени да вдигат ръце над главите си и да извършват различни операции, предава technews.bg.

Вижте как изглеждат екзоскелетите >> >> >>

EksoVests не прави човека по-силен, не му позволява да вдига тежести или да скача нависоко. Основната цел на екзоскелета е да осигури подкрепа на ръцете, да облекчи умората и да позволи на хората да работят по-ефективно.

Механиката на екзоскелета осигурява пасивна опора за ръцете със сила от 2 до 7 кг. Колкото по-високо човек вдига ръце над главата си, толкова по-силна е подкрепата.

"Това не е усилвател на силата, това е усилвател на издръжливостта", отбеляза Ford.

През последните 16 месеца екзоскелетите EksoVests бяха тествани успешно в два завода на Ford, след което производителят реши да въведе иновацията и в други свои предприятия по целия свят.