Кога Tesla ще пусне електрически самолет? Този въпрос си задават мнозина анализатори, а феновете на Илон Мъск и неговата компания за електромобили са нетърпеливи да видят и самолет с любимия си бранд, предава technews.bg.

Tesla вече е най-известният производител на електрически коли, като се очаква скоро да добави и други возила - полу-трактор и микробус за превоз на пътници. В бъдеще компанията може да предложи на пазара електрически самолети и хеликоптери - предвид тесните ѝ връзки със SpaceX, това няма да е трудно.

Но кога може да се случи това? На въпроса отговори лично шефът на Telsa и SpaceX - Илон Мъск. По неговите думи, сегашните батерии все още не са на ниво, подходящо за превозно средство във въздуха. Според Мъск, подобен транспорт ще стане възможен, когато специфичната енергия на батериите достигне 400 Wh/kg.

Тяговите батерии на Tesla имат специфична енергия 260 Wh/kg, отбелязва Electrek. Илон Мъск очаква масовото производство на батерии с дълъг живот, способни да захранват дори самолети, да започне след 3-4 години.

По-рано изследователският екип на Tesla, ръководен от Джеф Дан, публикува нова статия за напредъка, постигнат в литиевите метални батерии без анод: такава батерия ще осигури революционна плътност на енергията. В доклада изследователите споменават, че новата батарея ще "електрифицира градската авиация".

Преди няколко години Мъск говори за своя проект за самолет с вертикално излитане и кацане. Очевидно, с напредването на технологичния процес за производство на батерии, проектът ще започне да се реализира. В този случай появата на електрически самолет на Tesla ще стане възможно около 2025 г.