Чуждестранни компании отказаха да доставят части за руския робот "Фьодор", след като разбраха, че той може да стреля с пистолет. Това каза в интервю за РИА "Новости" изпълнителният директор на НПО "Андроидна техника" Евгений Дудоров, цитиран от Russia Beyond.

"Възможно е да продължим да използваме части чуждо производство, но веднага, след като някои наши партньори, от които купуваме двигатели, разбраха, че роботът "Фьодор" може стреля, ни отказаха доставки", каза той.

По думите му на руската организация не ѝ останало нищо друго, освен да разработи свои двигатели, които да могат да се използват при роботи.

"Всичко, което касае редуктори, датчици, двигатели, камери, компютри - буквално до миналата година използвахме вносни части, а сега постепенно преминаваме към собствени разработки", отбеляза Дудоров.

"Фьодор" (FEDOR - Final Experimental Demonstration Object Research) е първият антропоморфен руски робот, разработен от Фонда за перспективни изследвания и НПО "Андроидна техника" по поръчка на министерството на извънредните ситуации. Планира се през 2021 г. "Фьодор" да излети в космоса на новия руски космически кораб "Федерация".

Това е първият робот в света, способен да прави шпагат и да стреля с пистолет едновременно и с двете ръце.