Преди няколко години подмяната на смартфон батерията беше проста задача. Сваляте задния капак и заменяте износената батерия с нова, без да сменяте самия телефон. Днес сменяемите батерии са рядкост, което дразни много потребители, предава Technews.bg.

Органите на ЕС също не са доволни от сегашното състояние на нещата. Според изтекъл в интернет документ, ЕС планира в близко бъдеще да премахне ограниченията, принуждавайки производителите да осигурят възможност за лесна смяна на батериите в своите телефони. Обосновката на тази инициатива е намаляване на електронните отпадъци.

Ако потребителят може лесно да смени батерията, той би запазил устройството си по-дълго, вместо да го изхвърли след две-три години употреба, отбелязва Gizchina. Документът включва също предложение към производителите да използват по-опростени части и да улесняват външните сервизни центрове.

В допълнение, планът предвижда преработка и повторна употреба на суровини след изхвърляне на електронното устройство. С течение на времето ЕС ще работи по европейска система за събиране на стари смартфони, таблети и зарядни за улесняване на рециклирането. Официалният план ще бъде представен следващия месец.