Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер е смятана за една от най-страшните личности в Силициевата долина. През годините Вестагер многократно е разследвала ИТ компании. Сега обаче се оказва, че тя не споделя мнението на американските политици, които все по-усилено предлагат ИТ гигантите да бъдат разделени на по-малки компании.

По време на конференцията Web Summit в Лондон обаче, Вестагер заяви, че за момента не вижда причина за подобни действия, съобщава CNET. Тя обаче допълва, че не изключва тази възможност, ако се наложи, "но за сега нямаме толкова голям проблем".

Според Вестагер хората, които в момента призовават към разделяне на ИТ гигантите, всъщност нямат ясен план как това да се направи. Затова подобно действие в момента би било голям риск, най-вероятно няма да реши проблемите и може да създаде нови.

Европейският комисар смята също, че е по-правилно да се разработят нови, специални отговорности за компаниите, които са лидери в пазарите си, като да имат повече задължения. "Част от моята мисия е да изградим доверие в технологиите, като същевременно се уверим, че те достигат своя потенциал, но и конторлираме тъмните страни", посочи еврокомисарят.