Европейската комисия (ЕК) официално започна разследване на социалната мрежа X и нейните мерки за борба с невярната информация около събитията в Израел. Това не бе предотвратено от изявлението на администрацията на платформата, че са били изтрити стотици акаунти, свързани с една от страните в близкоизточния конфликт. По-рано европейският комисар по въпросите на вътрешната търговия и услугите Тиери Бретон даде на платформата 24 часа, за да предприеме действия срещу незаконното съдържание и дезинформацията, свързани с израелски събития - в противен случай компанията е заплашена от револвираща глоба съгласно Закона за цифровите услуги (ЗЦУ), който влезе в сила през август миналата година.

Главният изпълнителен директор на X Линда Якарино публикува писмо-отговор на платформата с дата сряда, 11 октомври. Тя заяви, че компанията е "преразпределила ресурсите и е пренасочила вътрешните отдели, които работят денонощно, за да се справят с тази бързо развиваща се ситуация". Малко след като бе съобщено за конфликта, компанията "събра ръководен екип, който да оцени ситуацията" и сега се фокусира върху "неточното и манипулативно съдържание".

В момента европейските служители оценяват степента, в която X спазва изискванията на DSA, като подробни показания от компанията се очакват на 18 октомври. Предмет на прегледа са "политиките и практиките на X по отношение на уведомленията за незаконно съдържание, разглеждането на жалби, оценката на заплахите и мерките за намаляване на установените заплахи" - се казва в изявление на ЕК.

Конфликтът в Израел не се споменава директно в документа, но г-н Бретон изпрати подобно писмо и до главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг. Якарино също така отбелязва, че от началото на събитията в Близкия изток X е премахнала или обозначила десетки хиляди части от съдържанието и е отговорила на повече от 80 искания на ЕС за премахване на публикации.

Платформата също така продължава да работи с механизма "Бележки на общността", където членовете на общността доброволно проверяват информацията, свързана с отделни публикации, и при необходимост оставят обяснения директно в тези публикации. Според Якарино между публикуването на публикациите и появата на коментари в Community Notes в тях минават средно пет часа. Смята се, че това признание само ще влоши ситуацията: оказва се, че хиляди потребители имат време да се запознаят с неточната информация, преди да бъде предприета модераторска реакция.