Доклад на организацията ETNO и на компанията за проучвания Analysys Mason показва, че Европа бързо изостава спрямо САЩ и Азия по отношение навлизането на 5G мрежи въпреки увеличените инвестиции от най-големите играчи в региона. Данните показват, че в края на септември достъп до 5G мрежи са имали 24% от жителите на Европа спрямо 13% в края на 2019 г., предава Mobile Bulgaia.

Това обаче е много по-малко спрямо 76% при американците и 93% при южнокорейците. Представянето на Европа създава притеснения около икономическия ефект от бавното надграждане на мрежите в сравнение с другите региони. Много правителства смятат, че 5G технологията ще бъде национална инфраструктура от критично значение и ще бъде ключова в модернизирането на производството, транспорта и здравеопазването.

Групи като Deutsche Telekom, Vodafone, BT, Telefónica и Telecom Italia вече предлагат 5G услуги и обновяват все повече от своите фиксирани мрежи с оптични влакна, за да подкрепят навлизането на технологията. Докладът показва, че инвестициите се увеличават - почти 52 милиарда евро през 2019 спрямо 48.6 милиарда година по-рано, но това е недостатъчно.

Средната инвестиция в мрежите на глава от населението е 94.8 евро, което е ниско спрямо 147.9 евро в САЩ и 233 евро в Япония. Според индустрията една от причините за това се крие в строгите и непоследователни регулации, които са забавили прогреса на фрагментирания европейски пазар и са довели до по-ниска възращаемост, което на свой ред е спънало инвестирането на милиарди евро за надграждане на мрежите до 5G.

В същото време, европейските телекоми харчат по-голям дял от своите приходи за обновяване на мрежите спрямо компаниите от другите региони. Освен това средният месечен приход от абонат в Европа е под 15 евро спрямо 23.7 евро в Южна Корея и 36.9 евро в САЩ, което също има ефект върху инвестициите.

За масовото навлизане на 5G трябва да се освободят честоти и досега само Финландия е провела търгове за целия необходим спектър (включително и mmWave), а повече от десет други европейски страни, включително България, все още не са стартирали тръжните процедури. Тази фрагментираност на пазара също спъва навлизането на новата технология въпреки опитите на ЕС да ускори освобождаването на честотите.