Планирано е разработването на нова европейска ракета-носител "Ариана-6", която ще е многофункционална, като по-специално ще може да се използва за пилотирани полети, предаде ТАСС.

Това бе оповестено от президента на компанията "Ариана груп" Ален Шарно. Тя бе основана за разработването и производството на нова ракета, която да замени сегашната "Ариана-5".

Вижте как изглежда "Ариана-6" >> >> >>

"Ариана-6" ще трябва да отговори на изискванията на европейските страни за извършване на пилотирани полети. Първоначалните намерения бяха други, но ще трябва да се приспособим към изискванията на времето. Понастоящем САЩ започват да изпреварват Европа, възобновявайки от 2019 г. пилотираните полети на НАСА с помощта на компанията "Спейс Екс". Да изпревари Европа възнамерява и Индия, която е планирала подобни полети за 2022 г.", заяви Шарно.

Стойността на проекта "Ариана-6" сега е 4 милиарда евро, 600 милиона от които ще бъдат изразходвани за построяване на нова стартова площадка на космодрума Куру във Френска Гвиана. Прогнозираната цена на едно изстрелване ще е между 75 и 90 милиона евро.

"Ариана-6" ще има две разновидности, наречени A64 и A62. Първата ще може да изпраща товари от 11 500 килограма на геостационарна орбита, а втората от 5 000 кг. На ниска околоземна орбита ракетата ще може да изпраща 21 650 кг и съответно 10 350 кг. За гориво се използва смес от течен кислород и течен водород.

Ракетата ще  е много сходна с разработваната към този момент японска H3, която обаче ще бъде по-евтина от "Ариана-6". Ако всичко върви по план, първият безпилотен полет на ракетата трябва да бъде осъществен през 2020 година.