Консорциумът INPHOMIR, финансиран от Европейския съюз, обяви намерението си да разработи сензори, които ще помогнат на спътниците да се ориентират с по-голяма точност, а на безпилотните летателни апарати (БЛА) - да покриват по-големи разстояния, съобщава Ройтерс.

INPHOMIR планира да създаде два нови сензора със свръхниска консумация на енергия - оптичен жироскоп и лидар, които ще подобрят ефективността и достъпността на космическите мисии. Проектът е на стойност 5 млн. евро - осигурени чрез програмата за финансиране на научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа" на Европейския съюз.

Сателитните навигационни системи могат да се повредят при лоша видимост, мъгла и прах. Дори малки грешки в измерванията могат да доведат до значителни аномалии в позиционирането и изчисляването на траекторията и да струват милиони долари.

INPHOMIR разработва сензори на базата на индиев фосфид - това позволява да се повиши ефективността и да се намалят масата и размерите на фотонните интегрални схеми, които използват светлина за предаване и обработка на информация. Тези технологични решения могат да бъдат полезни при работата на навигационните модули на безпилотни летателни апарати и превозни средства с автопилот.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО