Първото изстрелване с търговска цел на европейската лека ракета-носител Vega-C от космодрума Куру във Френска Гвиана завърши с неуспех, който нанася поражение на "отслабената" в космическо отношение Европа, предават Франс прес и БТА, позовавайки се на компания "Арианспейс" (Arianespace).

Десет минути след старта траекторията на ракетата-носител се е отклонила от зададената и след това в контролната зала на космическия център Куру във Френска Гвиана са спрели да пристигат съобщения.

"Мисията е изгубена", призна президентът на "Арианспейс" Стефан Израел.

"Приблизително 2 минути и 27 секунди след изстрелването в "Зефиро 40", втората степен на ракетата-носител, се появи аномалия, която сложи край на мисията Vega-C. "В момента се извършва анализ на данните, за да се установят причините за тази повреда", се посочва в съобщението на компанията, която отговаря за нейната експлоатация.

Ракетата трябваше да изведе в орбита спътниците за дистанционно наблюдение "Плеяди Нео 5" и "Плеяди Нео 6" на "Еърбъс".

Vega-C е модернизирана версия на леката ракета Vega, която се използва от 2012 г. и досега има 20 старта. Новата ракета е с височина 35 метра (с 5 метра по-висока от предишната версия) и може да изведе около 2,2 тона товар в полярна орбита на височина 700 километра.

Първоначално стартът на Vega-C беше планиран за 24 ноември, но беше отложен с един месец заради повреда на ракетата-носител.

Това трябваше да е първият търговски полет на Vega-C след успешното й първо изстрелване на 13 юли, с което беше представено новото семейство европейски ракети-носители.

Vega-C е представена като по-малката сестра на бъдещата Ariane-6. Използването им цели да направи Европа по-конкурентоспособна на разрастващия се пазар на сателити.

Този неуспех е сериозен провал за Европейската космическа агенция (ЕКА), която отговаря за европейските програми за изстрелване, тъй като надпреварата на пазара в световен мащаб, начело с американската частна компания SpaceX, продължава.

Космическият сектор на Европа беше допълнително отслабен от нахлуването в Украйна, което прекрати космическото сътрудничество с Русия и лиши европейската космическа база в Куру от изстрелването на спътници с ракети "Союз". Поради тази причина ЕКА беше принудена да се обърне към SpaceX за изстрелването на две научни мисии.