Европейският космически гигант Arianespace - известен с ракетата

5 и бъдещата Ariane 6 - има план да стане по-конкурентоспособен и да намали цената на бъдещите си изстрелвания към космоса, пише Space.

 

За целта, по примера на SpaceX, ще бъдат разработени ракети за многократна употреба. Те ще са съчетани с нови двигатели, които да горят по-евтината за употреба и по-екологична смес от метан и течен кислород.

Още през февруари ArianeGroup и CNES (френската космическа агенция) подписаха меморандум предвиждащ разработването на нови пускови установки, включително такива за многократна употреба.

В близкото бъдеще предстои създаването на два прототипа. Първият ще бъде по-малък и ще тества "алгоритмите за кацане, автоматизираните операции и архитектурата на авиониката". В последствие опитът ще се пренесе върху по-мащабен прототип.

В основата на проекта за многократно използваеми ракети стои двигателят, наречен Prometheus. Той ще използва за гориво кислород и метан и ще може да бъде адаптиран на множество ракетни платформи. Това означава, че агрегатът ще може да се монтира както на първата степен, така и на последната, която е пригодена за работа във вакуум.