Европейската космическа агенция (ЕКА) заяви, че преустановява окончателно сътрудничеството с Русия по мисията "ЕкзоМарс", което е прекратено от няколко месеца заради нашествието в Украйна, съобщават АФП и БТА.

Генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер написа в Туитър, че е упълномощен "да сложи официално край" на сътрудничеството с Роскосмос по "ЕкзоМарс".

"Обстоятелствата, които доведоха до прекратяването на това сътрудничество - войната в Украйна и последвалите я санкции - продължават", обоснова се той.

На 17 март космическата агенция, която обединява 22 европейски държави, обяви спирането на мисията за изстрелване на марсоход на ЕКА до Марс през есента на 2022 г. с помощта на руска ракета-носител и спускаем апарат.

Осъждайки "саботажа", ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин помоли руския екипаж на Международната космическа станция (МКС) да спре да работи с току-що инсталираната роботизирана ръка на ЕКА, предназначена за руския сегмент на орбиталната станция.

Директорът на ЕКА неотдавна съобщи за "активни дискусии" с НАСА за спасяване на мисията "ЕкзоМарс". Нейната цел е да търси следи от извънземен живот дълбоко в грунта.

Генералният директор на ЕКА уведоми Роскосмос за прекратяването на сътрудничеството по мисията "ЕкзоМарс" заради сложната геополитическа ситуация, предаде ТАСС. Обсъждат се варианти за връщането на националното оборудване в Русия и Европа.

"ЕкзоМарс" беше съвместна програма на ЕКА и Роскосмос за изследване на Марс, състояща се от два проекта - сондата "ЕкзоМарс - ТГО" и марсохода "Розалинд Франклин". Първият космически апарат пристигна на орбита над Марс през октомври 2016 г. и направи много открития за атмосферата на Червената планета.

Първоначално стартът на втората част от мисията "ЕкзоМарс" беше планиран за 2018 г., но по-късно изстрелването на европейския марсоход и руската платформа за кацане "Казачок" беше отложено за 2020 г., а след това и за 2022 г. Те трябваше да бъдат изведени в космоса с ракетата-носител "Протон-М" от Байконур. ЕКА прогнозираше прозорец за изстрелване между 20 септември и 1 октомври.