Космическият апарат "Солар Орбитър" на Европейската космическа агенция за първи път премина на близко разстояние от Слънцето. Повърхността на звездата на Слънчевата система е наблюдавана от малко над 77 милиона километра. За сравнение - Земята се намира на 149 милиона километра от Слънцето. Сред очакванията са да бъдат направени първи по рода си детайлни снимки, както и наблюдения на поведението на звездата ни, съобщава БНР.

"Солар Орбитър" беше изстрелян през февруари. Неговата цел е да разбере задвижващите сили зад динамичното поведение на нашата зведа. Когато е в перихелион - най-близката позиция до Слънцето, апаратът ще се намира между орбитите на Венера и Меркурий. Така ще бъдат заснети невиждани досега части от звездата. Едновременно с това ще се правят и измервания. Вече са налични някои данни, по които работи екип в Лондон.

"На апарата има няколко различни телескопа, които наблюдават повърхността на Слънцето и инструменти, които да измерят слънчевия вятър - непрестанно изхвърляните заредени частици, външната атмосфера на звездата. Учените ще наблюдават различни източници в опит да се разберат откъде идва и кое тласка слънчевия вятър към Земята. Другото страхотно нещо е, че тъй като ще се доближим толкова, ще съпоставим някои зони на Слънцето. Обикновено при наблюдения на Слънцето то се върти и виждаме само преминаващи части. Със "Солар Орбитър" ще се задържим над един сегмент, за да проследим развитието му", коментираха пред Би Би Си инженерът към проекта Хелън О"Брайън и космическият физик д-р Луиз Хара. Слънчевите изригвания довеждат до магнитни бури на Земята и влияят на технологии като сателити, системи за навигация, радио и телевизионни предавания.

През следващите години "Солар Орбитър" ще се доближи още повече до Слънцето - на 43 милиона километра от повърхността му. До момента само пет други мисии са навлизали толкова дълбоко в Слънчевата система - "Маринър 10", "Хелиос" 1 и 2, "Месинджър" и американската слънчева сонда "Паркър". Въпреки че тя достигна само на 19 милиона километра от Слънцето на 7 юни, "Солар Орбитър" няма да се доближи толкова, защото ще прави снимки на повърхността, която е изключително ярка. Апаратът е оборудван с топлинен щит, направен отчасти от животински кости, за да устои на температурите от 600 градуса по Целзий.

"Много е важно апаратът и инструментите му да са възможно най-чисти. Ако се пови прах по лещите на някои от телескопите, Слънцето ще ги опече върху лещите, а така ще се влошат изображенията и науката ще загуби", обясни д-р Мишел Спрейк от "Еърбъс", които сглобиха "Солар Орбитър" във Великобритания.

Пълните експерименти ще бъдат проведени в рамките на следващата година. В края на декември "Солар Орбитър" ще премине край Венера и ще бъде на 500 хиляди километра над повърхността на планетата.

"Изучаването на Космоса и скъпо, но използваните технологии и резултатите от мисиите без съмнение ще намерят приложение в ежедневието ни след 10-20 години", заключва д-р Луиз Хара.