Facebook пуска нов инструмент, който ще даде възможност на потребителите да попречат на социалната мрежа да събира информация за тях от външни сайтове и мобилни приложения, предаде Асошиейтед прес.

Компанията обяви днес, че добавя секция, в която потребителите могат да виждат активността, следена от социалната мрежа извън системата й чрез бутона "харесвам" и други инструменти. Проследяването на предпочитанията ще може да бъде блокирано или да се остави без промяна.

Инструментът, който по-рано се наричаше "изчистване на историята", вече ще се казва "активност извън Facebook". От днес той ще е достъпен в Южна Корея, Ирландия и Испания съобразно стратегията на компанията да пуска нови функции първо на по-малки пазари.

Проследяването на дейността е задействано по подразбиране, а блокирането ще означава по-малко реклами, които ви изглеждат познати - например за чифт обувки, които сте решили да не купувате, или на неправителствена организация, на която сте направили дарение.

Няма обаче да промени броя на рекламите, които потребителят вижда във Facebook.

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг обяви функцията "изчистване на историята" преди повече от година. Според компанията разработването й е било сложен технически процес. Това е и причината за бавното и постепенно пускане.