След месеци на опити ФБР успешно разкодира телефоните iPhone, принадлежащи на убиеца, открил стрелба във военноморска база Пенсакола през декември 2019 г. Разследващите са успели да направят това без помощта на Apple, но главния прокурор на САЩ Уилям Бар и директорът на ФБР Кристофър Рей изразиха силно недоволство от Apple.

"Благодарение на страхотната работа на ФБР, а не на Apple, успяхме да отключим телефоните на Алшарани", казва Бар. Според него това е коствало "големи суми на данъкоплатците", необходими за разкодирането на устройствата на Мохамед Саид Алшарани, който уби трима американски моряци и рани осем други души на 6 декември миналата година.

Тогава Apple заяви, че е предоставила на ФБР данни от iCloud, с които разполага за акаунта на Алшарани, но не помогнала в разкодирането на устройството.

"Решението на Apple има опасни последици за обществената безопасност и националната сигурност и според мен е неприемливо", каза Бар.

Това не е първият път, когато Apple отказва да съдейства на американските власт в заобикалянето на криптирането и разкодирането на паролите на нейните телефони. Подобен бе случаят от 2016 г., когато компанията отказа да "кракне" телефонът на терористите от Сан Бернардино.

Тогава ФБР се възползва от услугите на израелска фирма, за да проникне в устройството и извлече необхидимите данни.

Криптирането на всеки iPhone може да се заобиколи и без помощ от Apple. Компанията обаче си прави добра реклама, отказвайки да участва в опитите на ФБР.

Решението на Apple все пак има положителни последици за потребителите. Ако компанията предостави ключовете за достъп на своето криптиране, то на практика ФБР биха могли да проникват във всеки един iPhone без никаква пречка. Това би застрашило много невинни граждани.