Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) заяви, че има "сериозни съмнения" дали SpaceX и други компании за спътникови мрежи на ниска земна орбита (LEO) могат да предоставят достъп до интернет със закъснение на сигнала под 100 милисекунди, предава technews.bg.

Ръководството на FCC предлага да се облекчат правилата на предстоящи търг, така че SpaceX и други сателитни доставчици да могат да получат финансиране за своите проекти по изграждане на широколентови спътникови мрежи.

"Ние не сме запознати с мрежа на ниска земна орбита, която да предоставя услуги за широколентов достъп за домашни потребители, отговарящи на изискванията на Комисията за закъснение от 100 ms в двете посоки", се казва в съобщението.

При сегашните условия компании като SpaceX, които кандидатстват за финансиране от позицията на доставчици на широколентов интернет с ниска латентност, имат всички шансове да се провалят.

На 29 октомври тази година ще се проведе търгът Rural Digital Opportunity Fund (RDOF) на FCC, чийто победител ще получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 16 милиарда долара за период от 10 години за пускане на услуга за широколентов достъп до интернет в определени селски райони на САЩ.

Когато разпределя средствата, FCC ще даде предимство на мрежите с ниска латентност, така че SpaceX и други доставчици, използващи спътници на LEO орбита, могат да срещнат проблеми. Дори доставчиците, използващи DSL технология, ще имат предимство, ако FCC класифицира сателитните компании като доставчици на услуги с висока латентност.

SpaceX, от своя страна, твърди, че скептицизмът на FCC е необоснован, тъй като системата Starlink за широколентов достъп до интернет лесно ще преодолее прага от 100 ms за услуги с ниска латентност, включително като се отчете времето за обработка на сигнала при най-лошите сценарии.