По-рано през тази година американската компания FedEx обяви че ще използва роботи куриери за доставки на пратки в Ню Йорк. А неотдавна техните тестове действително започнаха.

Те се наричат SameDay Bots, приличат на нещо като ходещи хладилни чанти и всъщност разполагат с мощен изкуствен интелект. Благодарение на него и на сензорите се за движение, те могат да се придвижват напълно независимо из града.

Вижте как изглеждат роботите >> >> >>

Множество нюйоркчани вече споделят в социалните мрежи, че са видяли симпатичните машинки на различни локации в мегаполиса. Техният ентусиазъм обаче беше попарен от кмета на града Бил де Бласио, който се изказа критично към иновацията в своя Туитър профил.

"Първо на първо FedEx никога не трябва да използват роботи за да вършат работата на нюйоркчани. Ние имаме най-добрите работници в света. И второ - ние не сме давали позволение те да обикалят улиците ни", посочи градоначалникът и добави че ако властите видят някои от роботите ще го конфискуват.

Запознати посочват, че не е сигурно дали за пускането на роботи из града е нужно разрешение от общинските власти, ако те се движат достатъчно бавно, не са опасни и не пречат на уличното движение.