Какво трябва да се прави, когато имате спешен физиологически повик по нужда, докато летите към Марс, пристегнати в скафандър?

НАСА обеща награда от 30 хиляди долара на този, който намери най-доброто решение на проблема с космическите екскременти, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Рационализаторите имат срок до 20 декември, за да се включат в конкурса на американското космическо ведомство. Заданието е следното - да се намери хитроумен изход от ситуацията, при която астронавтите ще се намират в продължение на 6 дни лишени от тоалетни.

"Старото решение е известно - пелените, но те са само временен изход и не вършат работа за повече от един ден!", пише НАСА при формулирането на конкурса.

В същото време завоевателите на космоса редовно трябва да чакат над 24 часа, преди да могат да ползват тоалетна. Това се случи с тримата астронавти, които бяха изстреляни преди една седмица с космическия кораб "Союз".

Наложи им се да чакат два дена, преди да могат да ползват WC-тата на Международната космическа станция. Руската капсула "Союз" е оборудвана само с една малка портативна тоалетна, приличаща на кана, припомня агенцията.

В бъдеще, при продължителни мисии до Марс, предвидени към 2030 година, НАСА оценява на 6 дни липсата на възможност за астронавтите да посещават тоалетна.

В обемистите си космически костюми, те нямат достъп до телата си и не биха могли дори да почешат носа си, обяснява ведомството. Поради тази причина се предлагат до три награди от 30 хиляди долара, за изобретяването на костюми, снабдени с интегрирани системи за екскременти. Разработките трябва да се справят с всички рискове от инфекции и възпаления при продължителен контакт с кожата.

В същото време те трябва да противодействат на ефектите на микрогравитацията и да не позволяват на течностите да се носят във въздуха. НАСА се надява да тества най-обещаващите проекти и да ги приложи в срок до три години.

Как се ползва тоалетна в космоса >> >> >>